loading

SAVJETI ZA GORIVO

 

Jeste li se ikada pitali kako uštedjeti gorivo i smanjiti svoj negativni utjecaj na okoliš? Sastavili smo popis korisnih savjeta za vas i vaš Opel.

 

Je li moj automobil spreman za gorivo E10?
Uvođenje goriva E10 izazvalo je gorljive rasprave i nelagodu kod mnogih vozača.

Za većinu Opel vozila vrijedi: ništa se ne mijenja uvođenjem novih goriva. Međutim, molimo da uzmete u obzir minimalni oktanski broj naveden u priručniku za vaše vozilo. Jedina iznimka navedenom su Opel Vectra C, Signum i Zafira B modeli s motorom 2.2 s direktnim ubrizgivanjem (kod motora Z22YH) za koje gorivo E10 nije pogodno.

Kako mogu uštedjeti gorivo?

Manji broj okretaja motora

Jedan od glavnih stupova uštede goriva smanjenje je broja okretaja motora kada god je moguće.

Razmišljajte unaprijed tijekom vožnje
Bez bespotrebnog ubrzavanja: bespotrebno ubrzavanje vašeg Opela može biti izrazito štetno jer troši ogromnu količinu energije.

Održavajte moment
Koristite energiju koja je bila potrebna za ubrzavanje vašeg automobila. Izbjegavajte manevre koji bespotrebno smanjuju brzinu vašeg vozila.

Vozite glatko
Glatka, meka i oprezna vožnja automatski vodi do uštede goriva.

Isključite motor kada stojite na crvenom svjetlu
Čak i kada čekate samo kratko pametno je isključiti motor. Činjenica je: za tri minute praznog hoda potrebna je jednaka količina goriva kao za vožnju od jednog kilometra pri 50 km/h.

Smanjite težinu
Višak težine u vašem prtljažniku troši gorivo. Također možete zamijeniti rezervnu gumu priborom za popravak gume koji uključuje sredstvo za brtvljenje i 12-voltni kompresor. Pribor za popravak gume teži samo 1,5 kg, a rezervna guma 8. To je 0,3 % manje težine.

Koristite grijanje parkiranog automobila
Pri njegovu korištenju potrebno je do 20% manje goriva za pokretanje vozila. To je do 60% manje štetnih emisija pri pokretanju.

Izbjegavajte nepotrebnu potrošnju
Ljeti, parkiranje u sjeni šteti energiju. Bez izravne izloženosti suncu vaše se vozilo neće toliko zagrijavati i vaš klimatizacijski sustav ne mora raditi na najjačoj postavci. Za zimu također postoji dobar trik: postavite štitnik za vjetrobransko staklo tijekom noći. On će čuvati vaše vjetrobransko staklo od zamrzavanja pa nećete morati paliti grijanje.

Vozite pametno
Planirajte svoj put i izbjegavajte zastoje u prometu. Također možete dijeliti prijevoz s drugima i izbjegavati kratke rute s pokretanjem hladnog motora kako biste smanjili troškove i potrošnju i zaštitili okoliš.

Koristite motorno ulje koje štedi gorivo
Motorna ulja niske viskoznosti smanjuju vašu potrošnju za 5% u usporedbi s uobičajenim uljima visoke viskoznosti.
Idite na vrh